Ptejte se knihovny

Neznáte? Bádáte? Nevíte? Tápete? Hledáte? Zkoumáte? Bloudíte? Pak zbývá jediné: 

Zeptejte se knihovny!

Městská knihovna Most zařazuje k podzimním novinkám roku 2018 službu Ptejte se knihovny - ta odpoví na vaše stručné konkrétní otázky. Odpovědi očekávejte (na vaši e-mailovou adresu) do 48 hodin od doručení vaší otázky (v pracovních dnech). V případě složitých dotazů se s vámi dohodneme na nejbližším možném termínu odpovědi.

 

Jak zadat otázku? Na výběr máte jednu ze tří možností:

  1. Vyhledejte úvodní stránku Ptejte se knihovny, kde zvolíte možnost zadání dotazu dle oboru nebo regionu – napíšete svůj e-mail – napíšete svůj dotaz - zvolíte kategorii dotazu dle předepsaných rubrik – vyberete knihovnu, na kterou dotaz má směřovat nebo které se týká – zodpovíte kontrolní dotaz (kvůli bezpečnosti) a dotaz posléze odešlete. Pak již jen počkáte na odpověď.
  2. Prostřednictvím loga PSK na webových stránkách knihovny budete nasměrováni na úvodní stránku Ptejte se knihovny, kde si vyberete, jakým způsobem a které knihovně chcete dotaz zadat.
  3. Prostřednictvím loga PSK na webových stránkách knihovny budete přesměrováni na formulář, jehož prostřednictvím dotaz zadáte přímo Městské knihovně Most – v tomto případě stačí použít tento odkaz: https://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/mestska-knihovna-most/novy-dotaz.

 

Knihovna povinně garantuje odpovědi na dotazy, související s informacemi o knihovně, jejím fondu a provozu, stejně jako i odpovědi na dotazy související s regionem Mostecka.  

(Virtuální referenční službu Ptejte se knihovny, do níž je zapojeno více než 90 českých knihoven, nově tedy i Městská knihovna Most, zajišťuje Národní knihovna České republiky).

 

 

Malé rady:

Pokuste se dotaz formulovat přesně a uvést údaje, které již znáte -  Máte - li problém se svým počítačem, je lépe vyhledat počítačového technika - Pokud máte nějaký dotaz z oblasti práva, potřebujete spíše právníka. Knihovny vám mohou podat informaci o existenci určitého právního předpisu, ale jeho výklad je vždy záležitostí právníka - Snažíme se vždy odpovědět na dotazy ze všech oborů, berte ale do úvahy možnosti knihoven a knihovníků. Často je lepší adresovat dotaz jiné instituci, specializované na daný obor – Nevypracováváme vaše referáty, úkoly a jiné školní úlohy, ani nezodpovídáme otázky různých kvízů a testů. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více - Pokud potřebujete vypracovat rešerši na dané téma, poskytneme Vám informace o této službě. Rešeršní služby jsou obvykle placené a řídí se pravidly a ceníkem knihoven, které tuto službu poskytují.