Autorské čtení na parkourovém hřišti

Parkur není jen sport, je to přístup k životu, je to životní filozofie a nastavení mysli. V parkuru postupujete krůček po krůčku, od jednoduchého ke složitějšímu a získáváte sebevědomí v tom, co děláte. Stejný přístup lze uplatnit v životě. Někomu jde sport, jinému jazyky nebo angličtina. Tak podobně vítala Eva Dolejšová své obecenstvo na parkourovém hřišti mosteckého Šibeníku. Naslouchali jí žáci z vyšších stupňů místních základních škol, kteří se svými učiteli dorazili na autorské čtení do netradičního prostředí parkourového hřiště.

 

 

Ústečtí parkouristé předvedli žákům své umění na parkourovém hřišti na mosteckém Šibeníku.

Spisovatelka Eva Dolejšová, původem knihovnice, napsala knihu Parkourista pro svého syna Ondřeje. „Ptala jsem se ho, jakou knihu by rád četl a on mi řekl, že o parkouru. Tak jsem mu slíbila, že ji napíšu,“ svěřila se spisovatelka posluchačům. Krátce s dětmi pohovořila o původu parkouru, a pak, ještě než došlo na samotné čtení, představila se všem parkourová skupina mladých Ústečanů z Českého svazu parkouru, kteří Evu Dolejšovou doprovázeli. Při ukázkách přítomní tajili dech a oceňovali šikovné dívky i chlapce potleskem. Sami pak měli možnost si některé prvky vyzkoušet.

Eva Dolejšová

Dvě dopolední autorské čtení pro žáky proběhly 30. září a 1. října a od 16:30 hodin je 30. září doplnilo čtení pro širokou veřejnost, která tak měla také možnost poodkrýt pokličku životní filosofie lidí, kteří propadli tomuto netradičnímu sportu.

Akci pořádal projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Most ve spolupráci s Městskou knihovnou Most.

Odkaz na video na youtube.