Co vše můžete číst online

Přinášíme Vám několik tipů "online literatury" ke stažení nebo vypůjčení. Registrovaní čtenáři knihovny si mohou vypůjčit (stáhnout) zdarma z nabídky e-knih (přes 7 000 titulů), celkem 5 titulů za měsíc, a to zdarma. Zdaleka to však není vše. Pojďte se podívat, kde všude jsou dostupné online knihy i časopisy!

Špalíček 

V době tak trošku domácí zkuste Špalíček (spalicek.net), což je internetová knihovna, ve které najdete digitální kopie tisků ze 17. - 19. století. Umožňuje prohlížet a prohledávat téměř 4000 drobných tisků a špalíčků – podomácku vázaných knížek kramářských písní, modliteb a dalších tisků. Pro všechny, kdo se zajímá, jak žili a čím se bavili naše praprababičky a prapradědové, a kdo hledá netradiční zábavu i poučení, je to jistě zajímavá inspirace.

 

Katalog e-knih - Městská knihovna v Praze

Další elektronické knihy jsou on-line a okamžitě k dispozici na webových stránkách Městské knihovny v Praze.

Najdete zde.

 

Digitalizovaný archiv časopisů

Digitalizovaný archiv časopisů Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR nabízí k listování a četbě či studiu několik desítek titulů časopisů, které se již dostávaly do stavu téměř devastovaného, proto tento zdroj se jeví být velice zajímavým a užitečným.

Najdete zde.

 

Knihovny proti viru

I v tomto nelehkém časech mají knihovny stále co nabídnout. Zkuste webového průvodce KNIHOVNY PROTI VIRU (https://protiviru.knihovny.cz), kde na své si přijdou ti, kteří hledají zdroje pro dopsání diplomky, rodiče, jejichž děti se doma už nudí, nebo všichni ostatní čtenáři, kteří nyní přišli o přístup ke klasickým knihám. Studenti VŠ zde najdou i odkaz na dočasně zpřístupněné digitalizované fondy Národní knihovny ČR a Moravské zemské knihovny, které až dosud byly dostupné jen ze studoven. (Na přípravě průvodce se podíleli pracovníci Knihovny.cz, Digitálníknihovny.cz a další pracovníci Moravské zemské knihovny Brno)

 

Ptejte se knihovny

Stále funguje služba Ptejte se knihovny, kde se čtenáři mohou ptát na nejrůznější krátké dotazy. 

V knihovnách najdete pracovníky, kteří jsou specialisty na vyhledávací služby, mají přístupy k novým databázím a pomohou vám najít odpověď na vaše dotazy. Ptejte se knihovny je službou českých knihoven nejširší veřejnosti.

Služba Ptejte se knihovny odpoví na vaše stručné konkrétní otázky krátkým seznamem knih, časopisů, popřípadě i www stránek (do 5 záznamů). Ptejte se knihovny je tedy službou faktografickou a bibliografickou.

Najdete zde.

 

Dětský web Městské knihovny Most

No a nakonec, pokud máte děti, a chtěli byste vědět, co je zajímavého ke čtení online právě pro děti, navštivte náš dětský web, kde je sestaven podobný souhrnný článek právě pro dětské čtenáře.