Městská knihovna Most a VŠFS v Mostě spolupracují

Vysoká škola finanční a správní - jedna ze soukromých českých univerzit se širokou nabídkou studia ekonomických, právních a správních oborů – zahájila vzájemnou spolupráci. Ta se opírá o, ať už oficiálně deklarovanou či jen zkušenostní a praktickou, vždy však užitečnou tradici spojení škol a knihoven.

V oblasti akvizice studijních pomůcek (především učebnic) je prioritní snahou obou spolupracujících stran nabídnout a zajistit adekvátní podporu studujícím a pedagogům. Příkladem může být možnost využití dostupných dokumentů v Městské knihovně Most, pokud nejsou k dispozici v knihovně školy nebo i možnost využívání meziknihovních výpůjčních služeb. K tomu by měly sloužit i seznamy studijní literatury pro jednotlivé předměty, poskytnuté knihovně vyučujícími VŠFS tak, aby se dle vzájemné domluvy a finančních možností alespoň základní studijní dokumenty mohly objednat i pro fond Městské knihovny Most.

Připomeňme, že základní propojení obou institucí představuje výhodná poloviční sleva na registračním ročním poplatku knihovny pro studenty a pedagogické pracovníky.  Ovšem i bez legitimace jsou ruce (resp. dveře) knihovny otevřeny dokořán – prostoru pro studium nebo potkávání je v knihovně docela dost.

Malý detail, ovšem s velkým rozsahem: asi by nikdo nevěřil, jakou službu udělá zmínka
o existujícím on-line katalogu Městské knihovny Most na školním webu! Informace o dokumentech, získané vyhledáváním v on-line katalogu a možnost z osobního účtu objednat si např. službu odložení dokumentu na poličku by tak v případě potřeby mělo být pro šikovné studentky a studenty VŠFS takřka standardem.

Je pravdou, že literatury pro vysokoškolské studenty zřejmě bude více ve vysokoškolské knihovně, a že ta má jiné zaměření, než knihovna veřejná, nicméně i tak se zdá, že cestu do Městské knihovny Most nachází stále více studentů. (A nemusí to být čistě jen ze studijních důvodů: mozek přece občas potřebuje „přepnout“ na jiné kategorie, než jsou otázky z oblasti bezpečnosti, práva či marketingu).

A naopak: knihovna VŠFS je otevřena i pro veřejnost, takže studenti jiných škol, příznivci Univerzity třetího věku či věční zvídavci všeho věku si správnou adresu a cestu do knihovny VŠFS určitě také najdou.

Zkrátka a dobře: původní hlášku „Přijďte do knihovny!“ rozšiřujeme na „Přijďte do knihoven!“