Porota vybrala nejlepší básničku i slogan: Lepší nežli šatní mol, je rozhodně knihomol!

 

O vášnivé čtenáře a nadějné básníky není v Mostě nouze. O tom se mohla přesvědčit porota soutěže o nejkrásnější básničku a soutěže o nejlepší slogan na podporu čtení a čtenářské gramotnosti. Ta probíhala od prosince do poloviny února v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání II (MAP II) ORP Most.

O nejlepší básničku soutěžilo v kategorii jednotlivců prvního stupně 34 básní, žáků druhého stupně potom 59 básní a v kategorii třídních kolektivů 10 básní. Porotci neměli snadnou práci ani v druhé ze soutěží, neboť sloganů se sešlo také na několik desítek – v kategorii prvního stupně jich bylo 20, v kategorii druhého stupně dokonce 49. Ty nejlepší z nich vybrala devítičlenná porota, v níž usedli členky pracovní skupiny Čtenářská gramotnost, tedy učitelky základních škol a zástupkyně Městské knihovny Most, dále členové realizačního týmu projektu MAP II ORP Most a zástupkyně magistrátu. Obě soutěže byly hodnoceny všemi porotci bodovacím systémem od jedné do pěti bodů. 

Vyhodnocovala se tři nejlepší díla v každé kategorii. Nejlepší slogan v kategorii žáků prvních stupňů vytvořila a první místo obsadila Nela Maronyák (7. ZŠ), ze druhého stupně Barbora Nováková (ZŠ prof. Zdeňka Matějčka). Autorkami nejlepších básniček jsou Ema Charvátová a Kateřina Trepešová, které měly shodný počet bodů (obě z nižšího stupně 11. ZŠ), a Klára Moudrá (druhý stupeň, 10. ZŠ) a v kategorii třídních kolektivů se jako nejnadanější básníci projevili Tadeáš a Tobiáš Terynkovi (7. ZŠ).

A jaké jsou ty nejlepší slogany? „Lepší nežli šatní mol, je rozhodně knihomol!“ (autorka Nela Maronyák) a „Mámo, táto, kup mi knížku, zalezu si s ní do pelíšku.“ (autorka Barbora Nováková). S nimi ale i s dalšími slogany a básničkami se bude moci seznámit široká veřejnost na webu a facebooku MAP Mostecko a během kampaně Týden podpory čtenářské gramotnosti na Mostecku také na nástěnkách na magistrátu, v knihovně či v prostředcích městské hromadné dopravy. Slavnostní předání cen těm nejlepším třem v každé kategorii se uskuteční v průběhu března na Magistrátu města Mostu.

 

Převzato z: https://listy.mesto-most.cz/porota-vybrala-nejlepsi-basnicku-i-slogan-lepsi-nezli-satni-mol-je-rozhodne-knihomol/d-14248

Online platby pro nás zajišťuje platební brána Comgate. Poskytovatel služby, společnost ComGate Payments, a. s.loga Comgate